İhalenin Feshi Davası
İcra Takibinde İhale Nedir?
İhale, bir belgenin (örneğin, çalışmayı almak için teklif vermek, satın almak veya almak için teklif vermek) özel bir şekilde satın alınmasını sağlamak için bir işlem olarak tanımlanır. İhale, çoğu zaman en iyi teklif veren tarafın kazanmasına dayanır. İcra takibinde, ihale, ödemelerin tahsil edilmesi için tedbir olarak kullanılır. İcra takiplerinde, alacaklı, alacağının tahsil edilmesi için işin satışı için bir ihale düzenler. Tahsilat için ihale, alacaklının alacağının ödemesi için en iyi fiyatı veren bir satıcıya satış yapmasını sağlar. Alacaklı, satışın ihale yoluyla gerçekleştirilmesi halinde, alacağını ödemek üzere en fazla teklif verenle anlaşır. Tahsilat için ihale, alacaklının alacağının ödemesi için en iyi fiyatı almasına yardımcı olur ve satıştan elde edilecek geliri arttırır.
İhalenin Feshi Sebepleri Nelerdir?
- İhaleye teklif verenin, teklifi andığı şartları yerine getirmemesi.
- Teklifi andığı şartların gereği olarak verilen zaman içinde çalışmaya başlamaması.
- ihale konusu ürünün veya hizmetin özelliklerinin veya belirtilen şartların sağlanmaması.
- İhaleye katılan tarafın, ihale sözleşmesinde belirtilen şartları veya koşulları sağlamaması.
- İhaleye katılan tarafın, ihaleyi yürüten mercinin belirlediği süre içinde ihaleyi kazanmaya hak kazanmaması.
- İhaleye katılan tarafın, ödeme planını veya diğer ödeme koşullarını zamanında yerine getirmemesi.
- İhaleye katılan tarafın, ihaleyi kazandıktan sonra ürünü veya hizmeti zamanında ve kaliteli bir şekilde sağlamaması.
- İhaleye katılan tarafın, ihale sözleşmesine aykırı veya haksız olarak davranması.
- İhaleye katılan tarafın, ihale sözleşmesine aykırı olarak yeni borçlar veya yükümlülükler yüklenmesi.
- İhaleye katılan tarafın, ihale sözleşmesinde belirtilen şartların veya koşulların haksız bir şekilde değiştirilmesi.
İhalenin Feshi Davasını Kimler Açabilir?
İhalenin feshi davasını, ihaleye katılan taraflar, ihaleyi iptal etmek isteyen taraflar veya ihaleye ilişkin olarak haklarının ihlal edildiğini iddia eden taraflar açabilir.
İhalenin Feshi Davasında Dava Açma Süresi
İhalenin feshi davasının ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde açılması gerekmektedir. Ancak ihalenin üzerinden bir yıl geçtikten sonra hiçbir şekilde dava açılamaz.
İhalenin Feshi Davasının Sonuçları
İhalenin feshi davasının sonuçları, ihalenin fesih edilmesi durumunda taraflar tarafından anlaşılır şekilde belirlenir. TAaraflar ihaleyi feshetmeye karar veren mahkeme kararının gereklerini yerine getirmeye mecbur olurlar. İhale fesih edildiğinde, anlaşma konusu işin gerçekleşmemesi durumunda, ihale sahibi tarafından ödenmiş olan bütün ücretler iade edilir. İhale sahibi, ihaleyi yerine getirmeyecek olması durumunda, ihale yapılan yerel yöneticiler tarafından ödenecek olan cezai miktarı ödeme yükümlülüğünü de üstlenir. Ayrıca ihale feshedildiği takdirde, ihale sahibi, ihalenin fesih edileceğini öngörmüş olsa dahi, ödediği ihale ücreti ve ihaleye katılmak için yapmış olduğu harcamaların tamamını isteyebilir. İhale sahibinin kazanacağı tazminat, ihalenin fesih edilmesini gerektiren sebebin taraflar tarafından anlaşılabilir olmasına bağlıdır. İhalenin feshi durumunda, ihale sahibinin ödemesi gereken herhangi bir cezai miktar olmadığını unutmamalıdır. Ancak, ihale sahibi yanlış beyanlarda bulunmuşsa, yönetmelikler çerçevesinde belirlenen cezai miktar ödeme yükümlülüğü de vardır. Taraflar, ihalenin feshinin sonuçlarını anlaşarak belirleyebilirler. Anlaşma, mahkeme kararının gereklerini yerine getirecek şekilde düzenlenmelidir. Mahkeme kararı, tarafların ihale sözleşmesinin feshinin yasalara uygun şekilde uygulanmasını garanti eder.