Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açılabilmesi için davayı açacak olan eşin bu hakka sahip olması gerekir.
Boşanma Nedenleri
Özel boşanma sebepleri;
- Zina
- Hayata Kast, Kötü Muamele, Onur Kırıcı Davranış
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
- Terk
- Akıl Hastalığı
Genel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması
Evlilik birliğinin temelden sarsılmasını gerektirecek olaylar kanunda belirtilmemiştir. Fakat geçmiş Yargıtay kararları incelendiği zaman boşanma sebepleri olarak belirtilen durumları görebilmekteyiz. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;
Eşe iftira,
Çok kıskanç olmak,
Aile için ayrı bir konut sağlayamama,
Alkol bağımlılığı,
Eşi fuhuşa zorlamak,
Cinsel ilişkiye girmemek,
Temiz olmamak
Ve buna benzer örnekler için Yargıtay kararlarını incelemek gerekmektedir.
Boşanma Davasında Nafaka ve Tazminat
Boşanma davasında nafaka ve tazminat, boşanma kararının verildiği an itibariyle geçerli olan maddi hakların ödenmesidir. Nafaka, boşanma kararının verildiği andan itibaren ayrı yaşamaya hak kazanan bireylerin geçimlerini sağlamak için diğer tarafa ödenen para miktarıdır. Tazminat ise, eşler arasında boşanma yoluyla ortaya çıkan zararın karşılanması için diğer tarafa ödenen para miktarıdır. Nafaka ve tazminat, boşanma kararından sonra ödenmek üzere, boşanma davasının başlatılmasından önce öngörülen veya boşanmadan önce verilmiş olan sözleşmeye dayanarak da belirlenebilir.
Yetkili ve Görevli Mahkeme
Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri ya da dava açılmadan önce en az altı aydır birlikte oturdukları yerin mahkemesidir.