Anonim Şirket Nedir?

Anonim Şirket Nedir?

Sermaye şirketlerinden anonim şirket 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer edinen 269’uncu madde uyarınca bir unvana sahip, sermayesi paylara bölünmüş ve borçlarından ancak mal varlığı dolayısıyla mesul olan şirket türüdür. Kanuna aykırı olmayan her gaye için kurulabilir, halka açılabilir ve genellikle limited şirketlerinden daha büyük ölçekli işleri gerçekleştirme amacıyla kurulur. Anonim şirketi kısaltması hepimizin aşina olduğu gibi AŞ’dir.

Anonim Şirket Kaç Şahıs ile Kurulur?

Eskiden minimum 5 şahıs ile kurulabilen anonim şirket, yeni güncellemeler ile birlikte artık tek bir reel yada tüzel kişi tarafınca kurulabiliyor. Ortak sayısı için bir üst sınır ise belirlenmemiş. Ortak sayısı 500’ün üzerine çıkan firmalar Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemelerine uymak zorunda.

Anonim şirketlerde sorumluluk limited şirkete bakılırsa daha farkına varır. Şirket ortakları, firma borçlarından sadece sermayeleri oranında ve şirkete karşı sorumludurlar. Anonim şirketlerde ortakların malumat alma ve araştırma haklarına dair detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Kimler Anonim Şirket Kurabilir?

Bahsettiğimiz gibi, anonim firma kurucusunun reel bir şahıs olma zorunluluğu yok. Tüzel kişiler de anonim firma kurabilir, reel kişiler şeklinde paydaş veya ortak olabilir.

Yabancı uyruklu kişiler için de konum aynı; anonim firma kurabilir ve ortak olabilirler.

Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

Anonim şirketinin kuruluş aşamaları aşağıdaki gibidir:

Anonim şirketinin ilk kuruluş adımı, alakalı tecim odasına kayıt yaptırmaktır.

Ardından ilgili vergi dairesine giderek mükellefiyet açtırmalısınız.

Sonrasında, şirketinizin merkezi olacak adresi belirleyerek kira kontratı yapmalısınız. Peşinden bir şirket ana sözleşmesi hazırlatmalısınız. Bu aşamada, firma unvanı ile NACE kodunu da belirleyeceksiniz.

Bir sonraki adımda, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği personelin huzurunda ana sözleşmeyi imzalamanız, imza beyannamesini de aynı personele yazılı beyanda bulunarak vermelisiniz.

Mali müşavirin vergi dairesinden potansiyel vergi numarası almalısınız.

Ana kontrat, imza beyannamesi ve potansiyel vergi numarasıyla beraber, bankada firma adına hesap açtırmalısınız.

Sermayenin ¼’ünü bu hesaba yatırmalısınız. Paranız firma kurulana kadar banka tarafından bloke edilir.

Mali müşaviriniz tecim odasına gerekli belgelerle beraber başvuruda bulunmalı. Eğer evrakta bir noksan yoksa, Ticaret Odası, tescilinizi 2 iş günü içinde tamamlayacaktır.

Şirket kaydının arkasından yine tekrar notere giderek şirketinizin imza sirkülerini hazırlatmak için imza vermelisiniz.

Mali müşaviriniz, tescilin tamamlandığı gün resmi defterlerinizi Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tasdik ettirmeli ve vergi dairesi kaydı için başvuruda bulunarak şirketinizin vergi levhasını çıkarmalı.

Son aşamada, vergi dairesi şirketinizin merkezi olarak gösterdiğiniz adrese gelmiş olarak bir yoklama meydana getirecek. Bu yoklama esnasında adreste bulunarak yoklama tutanağını imzalamalısınız.

0(312) 472 62 98